A Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központhoz az érproblémákkal küzdő betegek is bátran fordulhatnak, hiszen szűrésen és beteggondozáson vehetnek részt. Diagnózist érsebész szakorvos állítja fel, aki a központban elérhető vizsgálatokkal pontosan meg tudja állapítani az érprobléma típusát, illetve a beteggondozásban is a páciensek segítségére van. A szakrendelés szolgáltatásait Dr. Petkes Gergely érsebész főorvos mutatja most be.

Az érsebészet keretein belül milyen betegségekkel foglalkoznak?

Az érsebészeti szakrendelésen a vénás betegségek (alsó végtagi visszeresség, illetve mélyvénás trombózis) és a verőeres elváltozások (érszűkületek, értágulatok) diagnosztizálásával, kezelésével és utógondozásával foglalkozunk. Műtéti beavatkozásra nálunk nem, csak az állami egészségügy keretein belül, a ceglédi vagy a szolnoki kórház érsebészeti osztályán van lehetőség. Ennek oka, hogy központunkban nincsen fekvőbeteg ellátásra lehetőség. A diagnózis felállítását és a korrekt tájékoztatást követően a beteget tovább irányítjuk, amennyiben műtétre van szüksége.

A visszeres láb gyakori probléma. Hogyan szűrik, milyen kezelésekkel lehet orvosolni?

A vénás (gyűjtőeres) betegségek közé elsősorban az alsó végtagi visszeresség és a mélyvénás trombózis tartozik. Utóbbit – mivel nem igényel műtéti beavatkozást – a legtöbb esetben belgyógyászok kezelik. Az alsó végtagi főtörzsi visszerességet hagyományos műtéti módszerrel, vagy újabb eljárásokkal, elektrokagulációval (köztudatban lézeres megoldás) valamint ragasztóanyag befecskendezésével orvosoljuk. Sajnos az utóbbi két eljárás állami egészségügyi keretekben még nem érhető el.

A visszér műtétet megelőzően a Lifemed radiológus kollégája az érsebész szakorvos segítségére van abban, hogy pontosan feltérképezi a mélyvénák és a felszínes vénák állapotát. A diagnosztika során az ultrahangos vizsgálat a lényeges, ugyanis ezzel megállapítható, hogy milyen típusú és stádiumú alsó végtagi visszerességről van szó.

A seprűvénák, az enyhe fokú oldalági és a bőr alatti hálózatos visszeresség panaszt kevéssé okoz, azonban esztétikailag zavaróak a beteg számára. Mindössze 15-30 perces beavatkozás keretében, injekciózással központunkban kezelni tudjuk ezeket a típusú visszereket. A befecskendezett anyag steril gyulladást idéz elő, az érfal összetapad, a visszeresség megszűnik. Ha szükség van rá, a kezelést meg lehet ismételni. A beteg pedig már másnap munkába állhat.

Amennyiben a páciens nem szeretné megműttetni a visszerét, rugalmas harisnyát vagy gyógyszeres kezelést javasolunk. Ezek a műtétmentes terápiák a visszér előrehaladását gátolják, a panaszokat enyhítik, de a visszerességet nem szűntetik meg.

Hogyan diagnosztizálják az értágulatokat?

A verőeres betegségek közé tartoznak az érszűkületek és az értágulatok. Kóros értágulat lényegesen ritkábban fordul elő, mint érszűkület. A kóros értágulatot fontos időben felfedezni, hiszen ha az elvékonyodott érfal bereped, erős vérzés alakulhat ki. Szintén rizikófaktor, ha a tágult érszakaszban kialakult vérrög szóródik, vagy helyben teljes érelzáródást okoz. A hasi, csípő, zsigeri, alsó és felső végtagi verőerek tágulatát érultrahanggal is diagnosztizálhatjuk. Ezzel a módszerrel az értágulat elhelyezkedését és méretét is meg tudjuk állapítani. A diagnózis felállítását követően eldöntjük, hogy szükséges-e az értágulat műtéti eltávolítása, az érintett érszakasz pótlása vagy lehetőség van a belső, érlumen (körkörös lefutású simaizomréteg) felőli lezárása. A műtéti ellátást csak kórházban, akkreditált érsebészeti osztályon tudjuk elvégezni. Akár történik műtét, akár konzervatív kezelés mellett döntünk, a beteget félévente ellenőrizni kell. Ezt a feladatot is fel tudjuk vállalni.

Igaz, hogy az értágulatoknál jóval gyakrabban fordul elő az érszűkület? Ultrahangos vizsgálatot itt is használnak a diagnózis felállításához?

Igen, verőér szűkületre jóval több a példa a napi gyakorlatban. Érszűkület a test bármely részén jelentkezhet, az érsebész az alsó vagy felső végtagokon kialakult, illetve a nyaki, hasi, mellkasi, zsigeri érszűkületekkel foglalkozik. Leggyakrabban az alsó végtagokon jelentkezik érszűkület, legritkábban pedig a zsigeri erekben. Mini doppler ultrahang készülékkel végzem az előszűrést az alsó és felső végtagokon. Amennyiben indokolt, verőeres ultrahang segítségével a Lifemed röntgenorvosa is vizsgálódik, ellenőrzi a nyaki és zsigeri verőereket és pontosabb képet tud adni az alsó és felső végtagi verőerekről is. Ha van detektálható érszűkület, akkor következik az érfestés kórházi körülmények között, melynek lényege, hogy a verőérbe röntgenfogó kontrasztanyagot adnak be, röntgenfelvétel sorozatot készítenek, feltérképezve így a teljes verőérhálózatot. Ez alapján meg lehet pontosan mondani, hogy műtét szükséges vagy pedig intervenciós beavatkozás, azaz katéteres tágítás, hengeres fémháló behelyezés.

Az érszűkületet milyen módszerekkel lehet megműteni?

Műtétre vagy intervenciós beavatkozásra a ceglédi vagy a szolnoki kórházban van lehetőség. Alapvetően kétféle nyitott műtéti eljárás létezik: az első az adott érszakaszt helyi, nyitott kitakarítása, a második az elzáródott érszakasz műérrel vagy saját vénával (gyűjtőérrel) történő áthidalása vagy pótlása. Az intervenciós beavatkozások, vagyis a katéteres tágítás és hengeres fémháló behelyezés (stentelés) csak szűkület esetén vagy rövid szakaszú érelzáródásoknál alkalmazható. A katéteres eljárás előnye, hogy kevésbé terheli meg a beteg szervezetét, mint egy nyílt műtét, mert helyi érzéstelenítésben végezhető.

Igaz, hogy a cukorbetegek különösen veszélyeztetettek érszűkület szempontjából?

A cukorbetegek esetében az érszűkület az egyik legsúlyosabb szövődmény. Érsebésznek évente egy alkalommal ellenőriznie kell a beteg verőereinek állapotát, rögzítenie kell az érstátuszt, hiszen az időben felállított diagnózis és érsebészeti kezelés végtagot, sőt életet menthet. A Lifemed a kontrollra visszatérő érbetegek számára árkedvezményt biztosít. Mivel progresszív betegségekről van szó, rendszeresen ellenőrizni kell a páciens állapotát, illetve a beteg gyógyszerelését időszakosan át kell tekinteni és a beteget gyógyszerjavaslattal el kell látni.

Lifemed

Köszönjük Önöknek, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és gyógyulásuk helyéül és eszközéül a Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központot választották.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 09:00 - 17:00Szombat: ZárvaVasárnap: Zárva

Kapcsolat

2700 Cegléd, Mátyás király utca 53.2700 Cegléd, Kazinczy u. 2.Kapcsolat