ColonAIQ – Költséghatékony és gyors vastagbél daganat-szűrés molekuláris teszttel

Mi az a kolorektális rák (CRC)?
A kolorektális rák, azaz a vastag- és végbél daganatos megbetegedése a legtöbb esetben úgynevezett polipokból, azaz jóindulatú elváltozásokból alakul ki.
Ezek az adenómáknak a bélfal belső felületén kialakuló hámszerű képletek: mirigyes elváltozásként fejlődnek, de funkciót nem látnak el. Ezek még nem okoznak tüneteket, ám megfelelő szűrővizsgálattal már kimutathatóak. A jóindulatú adenómákból rosszindulatú daganat megközelítőleg 5-10 év alatt fejlődik ki.
A kolorektális rák a leggyakoribb daganattípusok közé tartozik, itthon évente nagyjából 9000 beteget diagnosztizálnak, halálozási rátája magas.

Ami a legfontosabb: a kezdeti stádiumban kiszűrt rosszindulatú betegség kifejezetten nagy arányban gyógyítható.

Melyek a kolorektális rák hajlamosító tényezői és tünetei?

– mozgásszegény életmód
– tartósítószerekben, vörös húsokban gazdag, ám rostban szegény táplálkozás
– a dohányzás
– gyakori, sokszor mértéktelen alkoholfogyasztás

A genetikai hajlamosító tényezők sem elhanyagolhatók: egyes családokban a betegség halmozottan fordul elő.

Tünetek közé sorolhatók többek között az alábbiak:

– bélcsatorna szűkülete következtében kialakuló fájdalmas székletürítés
– hasi fájdalom
– puffadás
– székletben megjelenő vérzés, illetve az emiatt kialakuló vérszegénység

A béldaganatok sokáig képesek tünetmentesek maradni. Minél közelebb helyezkedik el a daganat a végbélnyíláshoz, annál hamarabb jelentkeznek tünetek.

Mit vizsgál a ColonAIQ?

A ColonAIQ egy költséghatékony, vérből végzett molekuláris teszt, mely több génváltozást vizsgál. A kolorektális rákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régiójának biokémiai módosulását vizsgálja vérmintából kivont, szabad DNS-en.

Ma már ismerjük azon génrégiókat, amelyek elemzésével a kolorektális rák rendkívül nagy érzékenységgel kiszűrhető: ráadásul egy egyszerű vérvétel segítségével.

Ez a teszt a SEPT9 gén két régióját, illetve a BCAT1, az IKZF1 és a VAV3 géneket vizsgálja, abnormális metilációs mintázatot keresve rajtuk. Ezek alapján nagy hatásfokkal azonosítja a rosszindulatú elváltozást és a vizsgálat értékei alapján becsüli megjelenésének kockázatát.

Melyek a teszt elvégzésének előnyei?

– rendkívül nagy pontossággal és érzékenységgel következtet kolorektális rák jelenlétére, de akár már a polipokat is kimutatja, melyek az évek során rosszindulatú daganattá alakultak volna
– a teszt specificitása, érzékenysége sokkal jobb, mint más kolorektális tumormarker vizsgálaté (pl. FIT, CEA)

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?
– dns-szekvencia
– A ColonAIQ teszt rendszeres elvégzése ajánlott 50 év (de akár 40) felett mindenkinek. Különösen javasolt az idősek, krónikus betegséggel küzdők, és a kolorektális rákra hajlamosító életmód mellett, illetve akkor, ha a családban már előfordult ez a betegség, továbbá vastagbéltükrözésre alkalmatlan páciensek kivizsgálásához.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálatot vénából vett vérmintából végezzük.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?
A mintavétel különösebb előkészületet nem igényel, a nap bármely szakaszában elvégezhető, étrendi előírás nincs. Javasoljuk azonban, hogy a vérvétel előtti napon, majd a vérvétel napján is figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre.

Mit jelent az eredmény?
Magas rizikó/HIGH RISK eredmény

Magas rizikójú eredmény esetén előrehaladott adenóma vagy kolorektális rák jelenléte vagy kiújulása valószínű. A végleges diagnózis felállításához kolonoszkópia – vastag és végbéltükrözés – ajánlott és az esetlegesen eltávolított szövetminta szövettani vizsgálata is szükséges.

Alacsony rizikó/LOW RISK eredmény

Alacsony rizikójú eredmény esetén előrehaladott adenóma vagy kolorektális rák jelenléte nem valószínű. Az alacsony rizikójú eredmény önmagában nem tekinthető teljes értékű negatív, kizáró diagnózisnak.

Mi a teendő a vizsgálat után?

ColnAiQ teszt egy szűrőteszt, amely nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatokat. Egészsége megőrzése érdekében javasoljuk, hogy az egészséges életmód betartása mellett, rendszeresen vegyen részt orvosi szűrő- és felülvizsgálatokon és időközönként ajánlott megismételni a tesztet.

További információ, bejelentkezés: +36 30 18 18 618

Lifemed

Köszönjük Önöknek, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és gyógyulásuk helyéül és eszközéül a Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központot választották.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 09:00 - 17:00Szombat: ZárvaVasárnap: Zárva

Kapcsolat

2700 Cegléd, Mátyás király utca 53.2700 Cegléd, Kazinczy u. 2.Kapcsolat