MR Készülék

Kedves Pácienseink!

Nagy örömmel jelentjük, hogy a korábban már beharangozott MR készülék elérhető a Lifemedben!

Óriási előrelépés ez vállalkozásunknak, és hitünk szerint a környék betegeinek is. A fejlett képalkotó diagnosztika talán legfontosabb eleme az MR, hiszen gyakorlatilag minden emberi szövetben zajló szerkezeti eltérés, betegség, sérülés vizsgálatára tökéletesen alkalmas, és ami a legfontosabb, a röntgen, illetve CT vizsgálathoz képest semmilyen egészségkárosító hatása nincs. Az elmúlt tíz évben az MR vizsgálatok egyre gyakrabban válnak elengedhetetlen részévé a betegségek, sérülések kivizsgálásának. Jómagam is napi szinten szembesülök azzal a problémával, hogy az államilag finanszírozott vizsgálatok a környék nagyvárosaiban (Budapest, Szolnok, Kecskemét) 3-3 és fél hónapos előjegyzéssel történnek, és a fizetős, nem finanszírozott vizsgálatokra is hosszú heteket kell várni, valamint a vizsgálatok minősége, találati aránya bizony hagy némi kívánnivalót…

Nagy dilemmát okozott, hogy milyen MR berendezést vásároljunk? Hosszas vívódás és piackutatás után úgy döntöttünk, hogy (mivel a Lifemed orvosai elsősorban mozgásszervi betegségek konzervatív és műtéti gyógyításával foglalkoznak), egy úgynevezett végtagi dedikált, nyitott berendezést vásárolunk, ami a végtagi lágyrészek és nagyízületek professzionális vizsgálatára született. Ilyen, illetve nagyon hasonló berendezéseket használnak például az amerikai major league sportokban (NFL, NHL, MLS, NBA) a sérülések azonnali diagnosztizálására.

ESAOTE E-Scan nyitott MRI készülék
A készülék alkalmas
a végtagi lágyrészek
térdízület
bokaízület
csukló- és kéz kisízületei
könyökízület
vállízület
gyermekeknél a csípőízület vizsgálatára.

Egy kiváló MR berendezés azonban édeskevés a megfelelő diagnózishoz. Ezért szerződtünk egy profi operátor- és orvoscsoporttal a vizsgálat és leletezés elvégzésére. Vezető operátorunk nyugodtan mondhatom, az ország egyik legjobbja lesz, aki a megvásárolt MR készülékkel dolgozik annak első munkaórájától. Olyan vizsgálati szekvenciákat fejlesztett ki, amivel minden igényt kielégítő, adott esetben a sérülésre vagy betegségre optimalizált képsorozatok készíthetők. Ő tanítja be a többi operátort, ellenőrzése nélkül nem kerülhetnek leletezésre vizsgálatok. A leletezést olyan radiológus orvosok fogják végezni, akik nemzetközi szinten is elismertek a szakmájukban. Nyugodtan mondhatom, hogy a tárgyi és személyi feltételek is adottak a felelős munkához. Hogy miért nagy előrelépés az MR készülék a Lifemed életében? Mert bezárult a kör. Minden feltétele adott annak, hogy ha Ön minket választ, meggyógyuljon. XXI. századi diagnosztika, tapasztalt orvoscsoport, lelkes és hozzáértő rehabilitációs csapat.

Hiszen a mottó a Lifemed 2015 decemberi megalakulásakor a következő volt:

„Tisztában vagyunk vele, hogy vállalkozásunk akkor lesz sikeres, ha pácienseink gyógyultan lépnek ki az ajtón.”

Az MRI az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás. A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez. (Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos). Előnye a komputertomográfiához (CT) képest, hogy nagyságrendekkel jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein, ráadásul nem használ röntgensugarat, mely egy nagyenergiájú elektromágneses, azaz ionizáló sugárzás, ami élettanilag bizonyítottan káros, karcinogén, rákkeltő hatású. A nagyenergiájú mágneses térnek nincs semmilyen emberi szervezetre káros bizonyított hatása.

Az MRI berendezés
A készülék központi része egy mágnes, melynek mágneses terébe fektetik a beteget. Alapvetően kétféle készülék különböztethető meg. Az alagút rendszerű és a nyitott MR. Az alagút rendszerű az elterjedtebb, mely egy nagy szupravezető tekercsből áll, melynek közepe (pácienstér) egy szűk, működés közben zajos hely. Emiatt némely ember számára nehezen elviselhető. Ezek általában nagyobb teljesítményű 1,0, 1,5, 3,0 térerejű berendezések. A nyitott mágnessel szerelt készülékek kényelmesebbek lehetnek az ilyen szorongó betegek számára. A hátrányuk viszont az, hogy a gyengébb mágnessel jó minőségű képeket kisebb átmérőjű szervekről, azaz a végtagokról készíthetők. Általában 0,1-0,3 Tesla térerősséget érnek el

Az MRI működési alapelve
Egy mesterségesen fenntartott erős mágneses térbe helyezik a vizsgált testrészt. Ez az erőtér elbillenti a hidrogénatomokban a protonok tengelyének irányát. Azért alkalmas a hidrogén a tanulmányozásra, mert elegendő mennyiségben van jelen, és páratlan protonszámú (1). A test körülbelül 70 százalékát víz (H2O) alkotja, amely részben hidrogénből épül fel. Ezeket a szkennelés alatt, rétegenként, plusz energiával „bombázzák”, ezzel megváltoztatják a tengelyek dőlését. Ezután a proton, miközben „igyekszik” visszaállítani eredeti dőlésszögét, a kapott energiát visszasugározza. Ezt a visszasugárzott energiát képes mérni a készülék, és ez alapján rekonstruálható a háromdimenziós kép is. Így szisztematikusan, tetszőlegesen beállított síkokban képeket készítenek, amelyekből információt nyernek az adott térfogaton található szövetek víztartalmáról, sűrűségéről, végső soron az anyagáról, mely a strukturális elemzésekhez szükséges.

Dr Elekes Csaba

Áraink

Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy foglaljon időpontot!

MR Vizsgálat

32 000 Ft

 

 

Lifemed

Köszönjük Önöknek, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és gyógyulásuk helyéül és eszközéül a Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központot választották.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 09:00 - 17:00Szombat: ZárvaVasárnap: Zárva

Kapcsolat

2700 Cegléd, Mátyás király utca 53.2700 Cegléd, Kazinczy u. 2.Kapcsolat