Gyermek neurológia

2019. ősztétől elérhető új szolgáltatásunk

Születéstől felnőttkorig, az agy, a gerincvelő és az idegek működésével és betegségeivel foglalkozik a gyermek-neurológus. Az idegrendszeri betegségek az egész test működésére hatással vannak, ezért sokszor olyan komoly tüneteket okozhatnak, mint például az eszméletvesztés, görcsök, bénulás, érzészavarok, szédülés, súlyos fejfájás. A tünetek, panaszok lappanghatnak, ilyen például a csecsemő- és kisdedkori lassú, vagy kóros fejlődés, izomtónus zavarok, a széklet és vizeletürítési problémák, a tanulási zavarok, illetve bizonyos testtájak tartós fájdalmai.  A mindennapi életet megnehezítő csecsemőkori szabályozási zavarok, mint például a tartós, befolyásolhatatlan sírás, étkezési nehézségek, alvásproblémák szintén ide tartoznak.

Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot helyes útra terelésére.

  • Koraszületés esetén érdemes neurológiai vizsgálatot kérni, az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében, továbbá fontos a koraszülöttek mentális- és mozgásfejlődésének nyomon követése legalább 3 éves korig.
  • A leggyakoribb tünetek a kicsik fejlődésbeli elmaradása, a mozgás és beszédfejlődés késése, viselkedészavarok és magatartászavarok.
  • Csecsemőkorban a fejlődésbeli elmaradásban, alvászavarban, táplálási nehézségekben, fokozott nyugtalanságban, a fejtartás, illetve a szem- és végtagmozgások rendellenességeiben mutatkozhatnak meg neurológiai problémák.
  • Kisiskolás korban viszont intő jel lehet a hangulatingadozás, a fejfájás és a szédülés is.
  • Az idegrendszeri betegségek közül gyermekkorban gyakran előfordul lázgörcs, eszméletvesztés, szédülés vagy fejfájás.
  • A neurológiai rendellenességek lehetnek öröklöttek, de kialakulhatnak az agy veleszületett kóros elváltozásai során, szülési komplikációk miatt, vagy születés utáni betegségek szövődményeiként is
  • Pubertáskorban a figyelemzavar, a tanulási nehézségek, a hangulatingadozások és egyéb pszichés problémák (szorongás, depresszió, fóbiák, pánik) is utalhatnak kóros állapotra

Lifemed

Köszönjük Önöknek, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és gyógyulásuk helyéül és eszközéül a Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központot választották.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 09:00 - 17:00Szombat: ZárvaVasárnap: Zárva

Kapcsolat

2700 Cegléd, Mátyás király utca 53.2700 Cegléd, Kazinczy u. 2.Kapcsolat