Lifemed | PSORIASIS - tegyünk együtt a pikkelysömör ellen! - Lifemed
  • 30 JAN 17
  • 0
  PSORIASIS – tegyünk együtt a pikkelysömör ellen!

  PSORIASIS – tegyünk együtt a pikkelysömör ellen!

  A pikkelysömörben szenvedő beteg sajátságos biológiai válaszát módosító biológiai terápia nagy előrelépés, új lehetőség  a psoriasis kezelésében.

  Szervezetünkben, így fontos, önálló szervünkben, a bőrben is, bonyolult folyamatok zajlanak. Van saját immunrendszere, és a különböző fizikai, lelki behatásokkal szemben védekezünk gyulladásos folyamatok segítségével.

  Az immunválasz szabályozásában fontos szerepet játszanak a citokinek. Pikkelysömörben bizonyos citokinek (TNF-alfa, interleukin 12/23, interleukin 17; ezek irányítják az immunválaszban a sejtek közötti kommunikációt, jelzéseket, hatásukat a sejtek receptoraihoz kapcsolódva fejtik ki) felszaporodnak, ami a psoriasisra jellemző válaszhoz vezet. Ezt tereli megfelelő irányba, módosítja a biológiai kezelés.

  A biológiai terápiás szerek olyan mesterségesen előállított ellenanyagok, melyek gátolni képesek azokat az interleukinokat, melyek a sajátságos psoriasisos válaszért felelősek. Innen származik a biológiai terápia elnevezés.

  Az IL12/23, valamint az IL/17 gátlókat már kifejezetten psoriasis kezelésére fejlesztették ki, és várható további IL gátlók bevezetése is.

  Ha a psoriasis középsúlyos, vagy súlyos (akár a kiterjedést, akár az életminőség befolyásolását tekintve), és a szokványos kezelések nem javítanak, vagy bármi okból nem adhatók, mérlegelhető a biológiai kezelés. Mint minden gyógyszernek, a biológiai kezelésnek is lehetnek mellékhatásai, ezért a kezelés előtt alapos, részletes kivizsgálás történik.

  Hogyan történik a kezelés?

  Biológiai kezelésre hazánkban csak a Biológiai Terápiás Centrumokban, a gyógyszer felírására jogosult helyeken van lehetőség. A gyógyszer injekció formájában kerül előállításra. Adható bőr alá, subcutan (mint pl. az inzulin), vagy infúzióban.  A subcutan alkalmazhatók közül egyeseket a beteg otthonában adja be magának, más esetben a Biológiai Terápiás Centrumban kapja meg.

  Hasonlóan más kezelésekhez, a biológiai kezelés sem gyógyítja meg a pikkelysömört –tünetmentesíti, tehát visszafejleszti a psoriasist, de ez nem végleges.

  (Jelen feljegyzés Dr Berecz Margit: A pikkelysömör biológiai kezeléséről c. cikke alapján íródott)

  Szólj hozzá →

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration