Lifemed | Arteriográf - hamarosan rehabilitációs központunkban - Lifemed
  • 31 JAN 17
  • 0
  Arteriográf – hamarosan rehabilitációs központunkban

  Arteriográf – hamarosan rehabilitációs központunkban

  A mérés alapja az a törvényszerűség, hogy a szív összehúzódásakor az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az aorta kétfelé válásának magasságából (bifurcatio), így a szisztolé ideje alatt egy jól észlelhető második hullám jelenik meg. E második (visszavert) hullám az aorta rugalmasságától függő idő elteltével és a perifériás erek tónusától függő amplitúdóval rárakódik az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján – ismerve a reflexiós időt, valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolságot – kiszámítható a pulzushullám terjedési sebessége az aortában.

  A vizsgálat maga ugyanannyi ideig tart, mint egy hagyományos vérnyomásmérés, csak fekvő helyzetben kell végezni (különben eltérő értékeket mutathat!), és teljesen fájdalmatlan. A készülék leginkább a vérnyomásmérőre hasonlít, ugyanúgy kell felhelyezni a felkarra, mint az utóbbit, de a szoftveres kiértékelés a felvett pulzushullámok alakjának pontos elemzését végzi el, ún. szupraszisztolés pulzushullám-analízist végez. Az artériák állapotát méri fel több jellemző segítségével:

  • mennyire jól működik az érrendszer legbelső sejtrétege (endothelium)?
  • milyen gyorsan terjed a főütőéren (aorta) a pulzushullám?
  • mennyi a centrális vérnyomás értéke (az aortagyökben uralkodó vérnyomás)?

  A pontosság érdekében 2-3 mérést szoktak végezni, amelyeket egy számítógépes program értékel.

  A mérés alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű az érrendszeri elváltozás az egészségeshez képest, mely elváltozás az érelmeszesedéshez vezethet. A feltaláló szerint az arteriográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés legkorábbi szakaszának kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza. Épp ezért javasolja a készülék alkalmazását szűrővizsgálatok végzésére.

  A vizsgálat leírása

  Az Arteriográf szűrés hasonlít a vérnyomásméréshez, teljesen fájdalommentes. A karra rögzített mandzsettával a készülékhez kapcsolódva mérik a pulzushullámot, melyet a számítógép automatikusan kiértékel. A karról levett pulzushullám-forma lefutása élettanilag egységes, de mégis egyénre jellemző alakú. A görbe lefutását befolyásolja az érrendszer bizonyos jellemzőinek megváltozása, épségének romlása. Ez a vizsgálat néhány percig tart csupán, a végén az eredmények két oldalon kerülnek bemutatásra. A vizsgálat végén leletet ad az érfal legbelső rétegének funkciójáról, állapotáról: állandóan tónusos, azaz összehúzódott, vagy a megfelelő mértékben kitágult, normál állapotban van-e. Mérhető a főütőér rugalmassága illetve rugalmasságvesztése, merevsége (angolul: arterial stiffness) is, továbbá a szív munkájáról, állapotáról is képet ad: a centrális vérnyomás azt mutatja meg, milyen nyomással szemben kell a szívnek dolgoznia. Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet és szobahőmérséklet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A vizsgálat fekvő helyzetben történik a mozgás elkerülés végett, illetve az ismételhetőség kedvéért. A vizsgálat előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani. Viszont ajánlatos bőséges folyadék ivása a vizsgálat előtt! A rendszeresen szedett gyógyszereket aznap is be kell szedni. A gyógyszerekről célszerű tájékoztatni a mérést végző kezelő orvost.
  arteriograf

  Kinek javasoljuk?

  A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik arteriográfos vizsgálatra:

  • stresszes körülmények között él és dolgozik
  • túlsúlyos
  • dohányzik
  • magas vérnyomása van
  • magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
  • cukorbeteg vagy vesebeteg
  • családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
  • változó korba lépő hölgy
  • bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
  • váratlanul memóriazavara kezdődik

  Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

  Szólj hozzá →

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration